Lesmiria

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď sa krstí vínnou révou

Pre začiatok jesene je príznačné okrem iného vinobranie a slávnosti s ním spojené. Dnes nadobudlo vinobranie ďalší rozmer - písmenkový. Rodil sa podobne ako kvalitný vínny mok, ktorý očarí svojou chuťou, farbou, vôňou. Predchádzalo mu totiž starostlivé i úmorné opatrovanie vinohradu, rast, zrenie,oberanie, ... a mnoho ďalších čiastkových prác rozhodujúcich o výsledku. Áno, dnes bolo vinobranie čarovných príbehov, povestí, tradícií v podobe knihy Vinohradnícke povesti autoriek Dobroslavy Luknárovej a Zuzky Kuglerovej, na blogu kedysi známej aj ako Rozprávkarka. Zvečnili ústnu tradíciu, zozbierali a vdýchli jej život. Ten svojím nečujným tlkotom odkazu predkov rozvlní čitateľskú predstavivosť i harfu duše.

Som rada, že som mala možnosť zúčastniť sa krstu ich spoločného diela, ktorý sa konal v obradnej sieni MSÚ v Rači vo veľmi príjemnej, priam rodinnej atmosfére. Krstilo sa netypicky - vínnou révou, symbolom zrodu vína a vinohradníckej oblasti. Nechýbali dôstojné i poetické príhovory, dobré račianske vínko, vôňa kvetov, úspechu i žičlivosti tých, ktorí vedia oceniť kvalitnú knihu. Verím, že ešte teplá ako čerstvo upečený chlebík poputuje do rúk ďalších a ďalších čitateľov.

Obom autorkám, ktoré mimochodom spojil písmenkový virtuálny svet zvaný blog, želám, aby ich tvorivosť bola ako pierko bájneho Fénixa, nikdy nehynúca, žiarivá a krásna.


Lesmíria


Čriepky | stály odkaz

Komentáre

  1. Lesmíria,
    si veľmi milé a príjemné stvorenie, ďakujem, že si prišla, tvoje slová hrejú.
    publikované: 15.09.2012 20:31:33 | autor: ZR (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá Rozprávkarka,
    bolo mi cťou. Snáď sa ešte niekedy uvidíme. Nech sa darí!
    publikované: 18.09.2012 15:03:25 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Lesmíria,
    teší ma Tvoje hodnotenie a ak dovolíš, nakuknem, priletím občas aj inokedy. Už poznám cestu. L
    publikované: 18.09.2012 22:42:14 | autor: Lastovička (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Lastovička,
    prileť a zašteboc, poteším sa.
    publikované: 19.09.2012 16:08:09 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014