Lesmiria

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď dobro víťazí

(Fejtón)
Rozprávky neboli vždy určené len deťom, čo koniec-koncov dokazujeme každý rok počas vianočných sviatkov so zrakom upretým na Perinbabu, Popolušku či Nastenku. Tento svet fantázie, v ktorom zápasí dobro so zlom však môžeme považovať aj za alegorický.

Čojaviem taký vlk a sedem kozliatok. Veď to všetci poznáme, kozliatka zostali doma samy. A vlk, to môže byť napríklad pani z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (alebo ako sa to teraz volá), ktorá sleduje opustené maloleté deti a ich situáciu. Jej prístup je invenčný, dokonca pracuje v utajení a využíva na to rôzne prostriedky. Alebo je to skutočný kriminálny živel (závisí od spracovania a konkrétnej publikovanej verzie) s kontaktmi na falšovateľov a dodávateľov novej identity (kováč), prípadne ako sa píše v inom leporele, je tu zdokumentovaná aj iná podvratná činnosť, keď vlk vykráda obchod, a namiesto služieb plastického chirurga či prestrojenia na Fantomasov spôsob, si pomúči laby a v tejto snehobielej podobe ich pretŕča pred predpotopnou zámkou. Dalo by sa tiež povedať, že vlastne robí osvetovú činnosť, keď poukazuje na nekvalitné zabezpečenie kozinho domčeka. A keď sme už pri koze - pri návrate z avizovaných nákupov je rozporuplne zobrazovaná bez tašiek a najmä tu chýba zdravá zelenina plná vitamínov určená pre kozí dorast. No, čo už, zrejme bolo v supermarkete primálo výhodných akcií. (Keď sme už pri tom, je čudné, že sa v tom obchode nezrazili s vlkom, ktorý tam kradol.)
Takže, teta koza (odpusťte tú familiárnosť) je typický príklad občana, ktorý nedôveruje právnemu systému daného štátu a spravodlivosť berie do vlastných rúk, pardón, na svoje rohy a kopytá. Inde dokonca použije nožnice a niť, čo sa len ťažko dá kvalifikovať ako dovolená obrana v medziach zákona. Napokon vlk zostáva s bruchom plným hrkotajúcich kameňov (povedzme, že ide o zaťaženosť úradníckou byrokraciou, aby sme sa vrátili k oduševnenej sociálnej pracovníčke), samozrejme, profesionálne zašitým v rámci pokrokovej jednodňovej chirurgie a kŕdeľ bezstarostných celých! kozliatok.

A čo predstavuje vlk v rozprávke o troch prasiatkach? Možno statika budov alebo niekoho z inšpektoriátu kontrolujúceho dodržiavanie bezpečnostných predpisov či odhaľovanie čiernej práce. V každom prípade je to zanietený zamestnanec, oddaný svojej práci dušou i telom, a keďže je v rozprávke, darí sa mu likvidovať i budovy bez stavebného povolenia. Až na tú poslednú, tam bude zrejme povolenie na výstavbu udelené až dodatočne.

V rozprávke o Červenej Čiapočke, ktorá bez doprovodu kráča tmavým hustým lesom, sa zas rieši problematika osamotených osôb v dôchodcovskom veku a starostlivosť o ne, potreba silných dioptrií pre deti odchované pri televízoroch a počítačových hrách. Ešteže poľovník si plní svoju úlohu včas a strieľa len povolenú zver. Keby totiž nebola reč o rozprávke, ale o jednej nemenovanej relácii, v ktorej každý deň pozýva na večeru niektorý z účinkujúcich a tí ho potom hodnotia, tak tento poľovník by sa zrejme na neokrôchaného drzého vlka vykašľal. Veď je lepšie servírovať desaťkilogramové mláďa daniela ako chlpatú nejedlú potvoru. A tak srnky preskakujú diaľničné zvodidlá, prebehnú množstvo kilometrov, aby zo zmrznutého poľa pozbierali posledné zvyšky, keď poľovníci zabúdajú na kŕmelce a už sa neobťažujú sypať im ani vyhodené pomaranče z nemenovaného obchodného reťazca začínajúceho na K. Ľahšie sa dopĺňa strelivo a mraznička.

A tak by sme mohli pokračovať ďalej. Už by som len rada uviedla, že mená a postavy uvedené v tomto fejtóne sú čisto náhodné a ak sa vám náhodou takéto rozprávkové pozadie premieta priamo na vašom pracovisku či doma, treba sa sťažovať na dvojadresnosť detskej literatúry, ale o tom inokedy.

Stalo sa i nestalo | stály odkaz

Komentáre

  1. Jednoducho skvelé!
    Vystihla si to líp než já!Jestli jsi občan se ženským pohlavím, je to ještľ úžasnľjší. Proč nedľláš jako novináťka?
    publikované: 28.01.2010 19:51:13 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Lesmiria, palec hore!
    :P
    publikované: 28.01.2010 23:08:32 | autor: cokomilka bookzinova (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Lesmiria...
    vidím, že by si mohla aj prednášať na fakulte povedzme v Trenčíne... ((-:
    Dobre som sa zabavil...
    publikované: 28.01.2010 23:29:35 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Milý Miťo,
    ďakujem. Jeden fejtón zo mňa ešte neurobí novinárku.
    publikované: 29.01.2010 00:49:08 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Čoko,
    od Teba je to poklona.
    publikované: 29.01.2010 00:49:52 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Lasky,
    aspoň raz som Ti to mohla oplatiť.:)
    publikované: 29.01.2010 00:50:33 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  7. lesmiria
    ťažká psychológia toto ani som nevedel či sa smiať alebo plakať..
    rozprávky neboli určené deťom.. vieš ako končila červená čiapočka pred 200 rokmi?
    končila slovami
    citujem:
    "a zožral ju"
    necitujem :D

    takýchto vecí možeš dať vela vela
    publikované: 29.01.2010 09:54:18 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. To Iviak
    "Preto má úplnú pravdu známy sovietsky spisovateľ pre deti Kornej Čukovskij, ktorý vidí hlavný zmysel rozprávok vo výchove detí k ľudskosti. K onej vzácnej a najcharakteristickejšej ľudskej vlastnosti, ako je „schopnosť človeka trápiť sa pre cudzie nešťastie, tešiť sa z radosti iných a prežívať cudzí osud ako svoj vlastný“. Rozprávka je v tomto smere naozaj dôsledná a najmä názorná. To, čo je ľudské, má v nej ľudskú tvár. To, čo je neľudské, máva aj podobu neľudskú." (LEŠČÁK, M., MARČOK, V.: Dobšinského rozprávky dnes, stránky Lit.centra)
    publikované: 29.01.2010 19:54:29 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  9. To Iviak
    "Základné prvky tohto príbehu nájdeme už v gréckom mýte o Kronovi, ktorý požiera vlastné deti a ony vychádzajú z jeho brucha živé, pričom ich nahradí kameň. V latinskom príbehu z roku 1023 od Egberta z Lièges a s názvom Fecunda ratis nájdu v svorke vlkov dievčatko, ktoré má na hlave červenú čiapočku. O šesť storočí nato napísal Perrault „svoju“ Červenú čiapočku. ... Príbeh o roztomilom dievčatku, ktoré nosí červenú čiapočku, v lese zíde z cesty a naivne pozve zlého vlka do chalúpky k starej mame, kde ich obe vlk zje, poznáme v našich končinách viac vo verzii bratov Grimmovcov. Tí jej pridali happy-end, podľa ktorého dobrý horár rozreže vlkovi brucho, Červená čiapočka aj stará mama z neho vyskočia živé a vlkovi zašijú do brucha kamene. V Perraultovej verzii víťazí vlk, tým však poslucháč prichádza o záverečný oslobodzujúci pocit. Zdá sa, že Perrault týmto príbehom nechcel baviť, chcel vystríhať pred nebezpečenstvom a to emóciou najsilnejšieho kalibru – strachom. Vlk je pre neho ľahko čitateľnou metaforou staršieho zvodcu, ktorý zvádza mladé neskúsené dievča."( http://www.kontakt50.sk/rozpravky-pre-dospelych/49-rozpravkar-z-versailles)
    publikované: 29.01.2010 19:57:30 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  10. To Iviak ešte raz
    Hľadala som aj Dobšinského verziu, teda podobu, ktorá sa ustálila v našich končinách, ale zatiaľ neúspešne. Podstatné však je, že tento fejtón o rozprávke nevypovedal vážne, ale zobral si ju ako pomocníčku humoru. A jasné, že verzií a teda aj protirečení by sme našli ešte veľa, ale najdôležitejšie je, že dobro napokon zvíťazí nad zlom.
    publikované: 29.01.2010 20:03:01 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014